Płytki Argelith w kuchni

Kuchnia to pomieszczenie w którym przyrządzamy posiłki i spędzamy czas w gronie najbliższych. Nic więc dziwnego, że szczególnie dbamy o estetykę tego pomieszczenia i pragniemy by na długo cieszyło ono nasz wzrok, a także pozwalało nam spełniać wszystkie przeznaczone fukcje. Oprócz doboru odpowiedniego sprzętu AGD istotne jest stworzenie odpowiedniej "bazy kuchni", którą stanowią ściany i podłogi. Na co powinniśmy zwrócić uwagę wybierając odpowiednie płytki do naszej kuchni, aby słuzyły nam one na długie lata?

 

Podłoga w kuchni powinna być wykończona materiałem, który wyróżniał się odpornością na działaie wilgoci, gorąca, a także będzie łatwy w czyszczeniu i odporny na wszkodzenia. W sklepach do wyboru mamy zazwyczaj płytki podłogowe Poznań, płytki łazienkowe Poznań, płytki przemysłowe, płytki tarasowe czy płytki kwasoodporne takich firm jak Argelith, Casalgrande Padana, Radaway Poznań, Floor Gres, Atlas Concorde, które wykonane są z takich materiałów jak glazura, klinkier, gres porcelanowy, terakota czy cotto. Wszystkie z nich wyróżniają się indywidualnymi parametrami. Płytki glazurowe są lekkie i odporne na wilgoć, posiadają szeroką gamę kolorystyczną. Klinkier jest równie odporny i łatwy w czyszczeniu, dobrze sprawdzi się na podłogach. Gres porcelanowy wyróżnia się ciekawymi wzorami, które imitować mogą naturalne wzory takie jak kamień, czy drewno. Wadą gresu jest jednak podatność na odpryskiwanie. Często wybierana jest także łatwa w czyszczeniu terrakota, która z drugiej jednak strony jest delikatna i podatna na uszkodzenia. Dla osób, które planują ogrzewanie podłogowe polecane są płytki cotto. Oczywiście każdy z wyżej wymienionych rodzajów płytek ceramicznych dzieli się na płytki szkliwione (eleganckie i śliskie w dotyku), nieszkliwione (mniej śliskie i odporne na uszkodzenia), polerowane (idealne na ściany kuchenne), angobowane (matowe, idealne zarówno na ścianę jak i podłogę).

To, jakie płytki wybierzemy z pewnością zależało od naszego pomysłu na zagospodarowanie przedstrzeni. Zanim jednak uwiedzie nas piękny wzór pamiętajmy, że to, na co przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę to parametry techniczne płytek do których należy: nasiąkliwość, antypośizgowość oraz klasa ścieralności. Każdy z nim wpływa na komfort użytkowania kuchni. Nasiąkliwość oznaczana jest zwykle na płytkach symbolem E. Jeżeli zalezy nam na dobrych płytkach, to powinniśmy wybierać te, których nasiąkliwość nie jest większa niż 6%. Jeżeli wybierzemy te o wyższej nasiąkliwości to zaczną one wchłaniać wilgoć kuchenną, a w konsekwencji staną się mniej odporne na uszkodzenia. Z zasady im mniejszy procent nasiąkliwości, tym lepiej. Warto jednak uświadomić sobie, że niesie to ze sobą wzrost kosztów. Kolejny ważny paramentr to antypoślizgowość. W kuchni często gotujemy i wytwarzamy parę, dlatego tak ważne jest, aby wybrać płytki, które nie będą powodowały osadzania się pary, a także będą nam gwarantowały odpowiednią przyczepność do podłoża. Symbol oznaczający antypoślizgowość to R. Im wyższa cyfra przy literze, tym bardziej chropowata powierzchnia płytki i większa jej przyczepność. Najlepiej oscylować przy przyłtach o przyczepności R10, R11, R12, ponieważ są one gwarantem dużej przyczepności i bezpieczeństwa. Ostatnia ważna rzecz to klasa ścieralnościoznaczana symbolem PEI. Im wyższa cyfra, tym lepiej dla nas. Warto zaczynać od płytek i klasie PEI 3. Takie płytki nie ścierają się szybko, a więc nie musimy się martwić, że nasza podłoga straci swój urok.