Szkło gastronomiczne

Kieliszki, szklanki, pucharki i misy są bardzo ważnym elementem wyposażenia stołu. Powinniśmy z ogromną precyzją przystępować do projektowania kompozycji, która składa się z trzech najważniejszych komponentów: porcelany, srebra oraz szkła. Nie powinniśmy lekceważyć żadnego z nich. Wszystkie trzy elementy muszą być dostosowane stylistycznie do siebie nawzajem oraz do charakteru podawanych potraw i co najważniejsze do wystroju wnętrza restauracji, kawiarni, baru lub naszego domu.

Bardzo ważny jest sposób podania przygotowanych potraw. Dekorowanie potraw nie jest niczym zaskakującym. Od początku naszej cywilizacji przywiązujemy wagę do tego, jak posiłki wyglądają, ponieważ ich spożywanie angażuje zarówno zmysł smaku, zapachu, jak i wzroku. Właściwie przystrojony stół decyduje tak naprawdę o charakterze uroczystości, gdyż jest jedną z najważniejszych części jej oprawy. Na wspaniały wygląd podania wpływa odpowiednie dobranie obrusu, serwetek, kwiatów, świeczników oraz porcelana, srebro i szkło gastronomiczne. Sztuki dekorowania stołu może się nauczyć każdy, wystarczy odrobina wyobraźni oraz zmysł estetyczny. Rozpocząć należy od planu. Musimy wiedzieć przede wszystkim co będzie serwowane na naszym stole lub stołach. Dodatkowe dekoracje w formie kwiatów, świec i serwetek nie powinny zajmować całej przestrzeni. Musimy pamiętać o tym, że rolę pierwszoplanową gra każde pojedyncze danie, które serwujemy. Zbyt wiele dekoracji może przytłoczyć i sprawić, że stół będzie wyglądał ekstrawagancko. Chcemy natomiast, aby podanie było wytworne i eleganckie. Dekorując stół musimy mieć przede wszystkim na uwadze komfort gości. Estetyka podania wpływa na ich satysfakcję, ale powinni się czuć przede wszystkim swobodnie.

Jako pierwszą wybieramy zastawę porcelanową, ponieważ zajmuje ona najwięcej miejsca na stole. Musi być oczywiście atrakcyjna wizualnie i odpowiednio dobrana do wystroju wnętrza restauracji lub charakteru konkretnej uroczystości. Jeśli już wiemy co będziemy serwować, dobór porcelany nie powinien sprawić żadnych trudności. Do każdego pojedynczego dania należy wybrać odpowiedniej wielkości i formy talerz lub półmisek, który w jeszcze większym stopniu uatrakcyjni wygląd potrawy. Piękna porcelana wpływa w największym stopniu na podanie. Kolor porcelany nie jest aż tak istotny, chociaż dobór dekorów już tak. Najbezpieczniej jest wybrać gładką zastawę stołową o prostych formach, która harmonizować będzie z dowolnym wystrojem wnętrza oraz pozostałymi komponentami. Proste kształty są dzisiaj wyrazem elegancji. Oczywiście bogato zdobione, stylowe talerze są nadal stosowane, ale pasują one jedynie do potraw przyrządzanych zgodnie z tradycyjnymi przepisami. Na starodawną zastawę stołową mogą się zdecydować jedynie właściciele restauracji i kawiarni, których wnętrze wypełniają antyki. Nowoczesna, biała porcelana jest z kolei na tyle uniwersalna, że może być wykorzystana w dowolnej działalności gastronomicznej. Jej wszechstronność jest zdecydowaną przewagą.

Bardzo ważnym elementem dekoracji stołów domowych, restauracyjnych i hotelowych jest szkło gastronomiczne. Stanowi ono zdecydowany akcent, dzięki swojej świetlistości. Kieliszki i szklanki dodają elegancji i luksusowego charakteru niezależnie od kształtu i rozmiaru. Wzornictwo jest jednak niezwykle istotne. Szkło gastronomiczne nie zajmuje tak dużej przestrzeni na stole jak porcelana, ale może przesądzić o charakterze całego podania. Coraz większy wybór na rynku stanowi szkło kolorowe. Jeżeli uprzednio zdecydowaliśmy się na gładką porcelanę, możemy bez obaw zastosować barwione kieliszki lub szklanki, które będą stanowić dla niej idealną przeciwwagę. Dość popularnym kolorem szkła stołowego jest czerwień. Dodaje ona elegancji, ale jednocześnie sprawia, że kompozycja jest ciepła. Tak żywy kolor nie jest już ekstrawagancją i może być z powodzeniem stosowany pod warunkiem, że nie przesadzimy z bogactwem kolorów i kształtów reszty komponentów. Kolor czerwony nie może też przeważać na stole. Może być jedynie akcentem, zaznaczonym tu i ówdzie, ale nie w całej kompozycji. Szkło gastronomiczne może przyjąć również inne żywe kolory, takie jak zielony, fioletowy, niebieski lub bardzo modny ostatnio miedziano-pomarańczowy lub złoty. W zależności od tego, co podajemy, możemy dobrać takie lub inne szkło, które zdecydowanie wzbogaci nasz stół. Kryształowe kieliszki, szklanki lub misy przeżywają swoje odrodzenie. Bogato zdobione ręcznie szkło gastronomiczne do tej pory kojarzone było z przepychem. Współcześnie stanowi wyposażenie coraz większej liczby restauracji. Niektóre egzemplarze ograniczają swoje zdobienia do nóżki kieliszka, inne posiadają całkowicie fantazyjną powierzchnię. Piękne stylowe szkło pasuje zarówno do tradycyjnych talerzy z dekorami, jak i gładkiej białej porcelany. Może stanowić przeciwwagę dla minimalistycznego stylu prostokątnych półmisków lub uzupełnienie ozdobnego stylu kompozycji. Szkło gastronomiczne to bardzo szerokie pole manewru dla kreatywnych. Możemy nim ozdobić dosłownie każde nakrycie.

Decydując się na szklanki i kieliszki w dowolnym stylu warto zwrócić uwagę na jakość materiału. Szkło gastronomiczne powinno być stosunkowo wytrzymałe oraz idealnie wyważone. Bardzo ważne jest również solidne wiązanie czaszy, nóżki i podstawka. Komfort smakowania podwyższa cienka ścianka kieliszków. Jeżeli serwujemy szeroki zestaw win w naszej restauracji, warto zwrócić uwagę na grubość czasy. W tym przypadku nie należy także decydować się na kolorowe szkło gastronomiczne, które uniemożliwi smakoszom wzrokową ocenę bukietu.

Ponieważ w dekoracji stołu zwrócić musimy uwagę na każdy detal, należy równie starannie dobrać srebro stołowe. Piękne sztućce nadają nakryciu wyrazu. Powinny być nie tylko solidne i wytrzymałe oraz odporne na zniszczenia i funkcjonalne, ale również atrakcyjne wizualnie. Wzornictwo uchwytów pozwala dostosować srebro stołowe do każdej zastawy porcelanowej i szkła. Najbardziej praktyczny rozwiązaniem jest minimalizm. Proste formy ułatwiają konserwację i pasują do reszty komponentów.